Slapen is heel belangrijk voor je bloeddruk

Gezonde bloedvaten zijn elastisch. Ze bewegen mee met wat jij doet. Soms worden ze wijder, soms juist nauwer. Remko’s recept voor super-elastiek? Goed slapen. Dat geeft veerkracht.

Goed slapen houdt je bloeddruk gezond. Slik je bloeddrukpillen? Neem ze dan in voordat je naar bed gaat. Dat geeft veel minder kans op schade aan je bloedvaten en daarmee op een hersen- of hartinfarct.

Als je slaapt, doe je niet ‘niks’. Er gebeurt van alles in je lichaam waardoor allerlei processen in je lichaam vloeiend verlopen. Zo is goed slapen cruciaal voor een gezonde bloeddruk. Het omgekeerde gaat ook op. Als je slecht slaapt, is de volgende dag je bloeddruk hoger. Niet verwonderlijk dus dat mensen die langdurig te weinig slapen, vaker een te hoge bloeddruk hebben.

Lees ook: Slaap jij niet zo goed als je zou willen? Ysbrand weet wat je overdag kunt doen om ’s nachts beter te kunnen slapen.

Slik bloeddrukpil ‘s avonds

Maar waarom is slaap zo belangrijk? Als je slaapt, zijn je bloedvaten helemaal ontspannen. Hoe dieper de ontspanning is, en hoe langer de slaap duurt, hoe beter het is voor de elasticiteit van je vaten. En we weten: juist die elasticiteit is zo belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Als bloedvaten niet meer veerkrachtig zijn en verstijven, wordt de bloeddruk te hoog.

Vandaar dat uit onderzoek blijkt dat mensen die zeven tot negen uur aaneengesloten slapen, de laagste kans hebben op schade aan hun bloedvaten. Onderzoek laat zelfs zien dat bloeddrukpillen nog beter hun werk doen als je ze ’s avonds neemt. Ze verminderen de kans op schade die ontstaat door een te hoge bloeddruk, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct, dan met maar liefst 50% meer dan wanneer je ze ’s ochtends inneemt. Voor het effect van pil + slaap op je bloeddruk geldt dan kennelijk: 1+ 1 = 3.

In deze video legt cardioloog in opleiding Remko Kuipers het nog even uit:

Word member voor alle video’s over (hoge) bloeddruk

Over FoodFirst Network

Als je goed eet, heb je meer energie. Als je meer energie hebt, heb je meer zin om te bewegen. Waardoor je beter slaapt. En wie goed uitgerust is, kan beter tegen stress. Op FoodFirstNetwork.nl vind je alles om je leefstijl te veranderen én vol te houden: lekkere recepten en begeleiding bij goed eten, slapen, bewegen en ontspannen. We werken met gepersonaliseerde profielen. Daar wordt iedereen beter van. Oók als je (tijdelijk) minder lekker in je vel zit of diabetes, een hoge bloeddruk of een allergie hebt.

Word nu member!

Ervaar zelf wat onze leefstijl voor jouw gezondheid kan doen. Leef smakelijk!

Schrijf je in