Diabetes omkeren ervaringsverhaal Anna

Eind 2017 kreeg Anna (70) te horen dat ze diabetes type 2 heeft. Haar eetpatroon moest veranderen, maar dat bleek nog best lastig. Want hoe schrap je zomaar brood, pasta en aardappels van het menu? Ze ging aan de slag met FoodFirst Network en werd blij verrast. De recepten vindt ze heerlijk en ze viel al zes kilo af. Maar de grootste winst is misschien nog wel dat ze minder medicijnen is gaan slikken. Dit zijn haar vijf tips. 

1. Volg de weekmenu’s

“Als je diabetes type 2 hebt is het verstandig om koolhydraatarm te eten. Maar zomaar brood, pasta en aardappels van het menu schrappen vond ik moeilijk, want wat eet je dan? De weekmenu’s zijn een hele fijne leidraad. Je kunt ze van tevoren bekijken, zodat je alvast een boodschappenlijstje kunt maken.

In het begin volgde ik ze heel secuur, maar dat bleek in de praktijk niet altijd haalbaar. Inmiddels heb ik genoeg vaardigheid in het samenstellen van een goede maaltijd, zodat ik het soms ook gewoon even op mijn eigen manier kan doen.”

2. Bekijk de receptvideo’s

Meesterchef Rudolph van Veen

“De filmpjes van Rudolph van Veen vind ik top. Hij doet het leuk en heeft een prettige stem. Ik kijk elke dag even op de site om recepten op te zoeken. ’s Avonds tijdens het koken pak ik dan de app op de tablet erbij. Die zet ik op het aanrecht en zo kook ik heel gemakkelijk met Rudolph mee. Ik ben geen held in de keuken, maar de recepten zijn allemaal heel makkelijk te maken.”

3. Sta open voor nieuwe dingen

“Als ik ’s morgens sta te bakken en braden voor het ontbijt, kijken mensen me soms wat vreemd aan. We zijn gewend om te ontbijten met een boterhammetje met kaas of yoghurt met muesli. Maar ik maak nu bijvoorbeeld een spiegelei met broccoli-quinoa hash. In het begin vond ik dat zelf ook wel vreemd, die combinaties zou ik nooit bedenken. Maar ik vind dat je alles moet proberen. En het heeft me positief verrast! Het is hartstikke lekker.”

4. Eet met aandacht

“Ik heb een eenpersoons huishouden. Eten alleen is een stuk minder gezellig dan met gezelschap, dus eten werd voor mij al snel bijzaak. Ik las in een artikel dat het belangrijk is om te eten met aandacht. Dus ik heb er weer een hoofdzaak van gemaakt. Aan tafel, geen televisie aan, geen krant. Alleen maar eten. En het werkt. Ik eet rustiger en op die manier verzadigt het echt beter.”

5. Wees niet te streng voor jezelf

“Eten met FoodFirst Network is leuk. Dat vond ik al vanaf het begin, omdat ik nooit het idee heb gehad dat ik aan het lijnen ben. Natuurlijk is het soms wel lastig. Met een feestje of verjaardag bijvoorbeeld. Laatst was ik een weekje op Terschelling en gingen we veel uit eten. Dan maak ik wel een uitzondering.

Ik ben niet te zwaar en heb er geen last van als ik een keer iets lekkers neem. Uiteindelijk wil ik van mijn medicijnen af komen, maar ik ben nu zeventig en wil graag zo aangenaam mogelijk oud worden. Daar hoort wat mij betreft ook af en toe een taartje bij. En daar voel ik me dan niet schuldig over.”

Het verhaal van Anna

Daar zat ik dan opeens bij een diabetesverpleegkundige. Er was diabetes type 2 bij me geconstateerd. Ik moest aan de medicijnen, twee per dag. Een pilletje ’s ochtends en eentje ’s avonds.

De verpleegkundige vertelde me dat ik ook anders moest gaan eten. Koolhydraatarm, dus geen pasta, geen aardappels, geen rijst en geen brood meer. Dat vond ik lastig, want wat eet je dan? Ik ben bepaald geen kok, dus ik at vaak gewoon aardappels, vlees en groente. Op tv zag ik een reclame van FoodFirst Network voorbijkomen. Ik zocht het online op en besloot me aan te melden. Wie niet waagt wie niet wint.

Handigheid in de keuken

Al vanaf het begin vond ik eten met FoodFirst Network heel erg leuk. Ik hield me in eerste instantie heel secuur aan de weekmenu’s en leerde wat ik wel en wat ik niet kan eten met mijn diabetes. Inmiddels heb ik er veel handigheid in gekregen. Ik ken wat recepten uit mijn hoofd en als ik geen zin heb om uitgebreid te koken, dan verzin ik zelf wat.

Tips voor alleen koken

Ik heb een goede basisvoorraad in huis zodat ik flexibel kan zijn. Peulvruchten, quinoa, tomaten in blik. En eens in de paar weken haal ik een voorraadje noten bij de notenman. Amandelen, pistache, pecannoten, hazelnoten en paranoten. Zo zet ik heel gemakkelijk een goede maaltijd op tafel.

Minder medicijnen

Inmiddels ben ik al een half jaar bezig met FoodFirst Network. Ik heb destijds met mijn diabetesverpleegkundige overlegd dat ik ermee wilde starten. Ze kende het wel en vond het een goed idee. En ik heb er zeker geen spijt van, want ik kan wel zeggen dat het heel goed met me gaat. Ik heb niet het gevoel dat ik aan het lijnen ben, maar toch ben ik al zes kilo kwijtgeraakt. Ook zijn mijn medicijnen teruggebracht van twee naar één pil per dag.

In eerste instantie was de diabetesverpleegkundige het daar niet mee eens. Ze zei: “Het is niet gebruikelijk om te minderen. Als je eenmaal aan de medicijnen zit, dan blijft dat zo”. Maar ik ga toch geen medicijnen nemen die ik niet nodig heb? Ik heb daarom de huisarts benaderd en hij vond dat ik daar gelijk in had. En ook met minder medicijnen gaat het heel goed. Ik merk dat mijn leefstijl echt is veranderd.

Bewuster eten

Vooral de bewustwording maakt veel verschil. Een dressing voor de salade maak ik bijvoorbeeld nu altijd zelf, terwijl ik die voorheen gewoon uit de fles haalde. Ik had geen idee dat dat zoveel ongezonder was. Ik heb altijd citroenen in huis, zodat ik er met een beetje mosterd, kruiden en olie een lekkere dressing van kan maken.

Ook als ik uit eten ga maak ik andere keuzes. Ik neem minder frietjes en vraag nu om extra groente, want daar zijn ze vaak zuinig mee in restaurants. Als ik onderweg ben, neem ik een appel of snacktomaatjes mee voor bij de lunch. En ik heb geleerd om te koken met kruiden. Ik deed dat eigenlijk nooit, maar nu heb ik altijd wel gedroogde of verse kruiden in huis. Vooral knoflook vind ik top en dat zit in veel recepten. Heerlijk!

Verrassende recepten

Over het algemeen word ik verrast door de recepten. Ik zou de combinaties zelf vaak niet bedenken en ben dan verbaasd over hoe lekker het is. Ik zit in twee eetgroepjes. Één van het appartementencomplex waar ik woon en één met vrienden. Ik heb voor beide groepjes FFN-maaltijden gekookt. Bijvoorbeeld de Pad Thai van courgette met kip. En ook wat andere recepten.

FoodFirst Network 4 recepten die je helpen bij je leefstijl

Vooral de mannen vonden de bloemkoolpuree en bloemkoolrijst maar apart. “Dat is toch geen rijst”, zeiden ze. Maar uiteindelijk vonden ze het allemaal heerlijk. Ze hebben me al een paar keer om een recept gevraagd. Koken met FoodFirst Network neemt voor mij veel gedoe weg, dus ik ben er erg enthousiast over.

Lekker fit

Ik merk wel aan mijn lijf dat ik geen veertig meer ben, maar zoals het nu gaat voel ik me lekker fit. Ik heb een bloedje hekel aan sporten. Al die apparaten in de sportschool. Ik ga er met zulke grote tegenzin naartoe, dus dat doe ik niet. Wel ga ik minstens twee keer per week een flink eind wandelen. Zo’n tien kilometer met de benedenbuurvrouw en met een vriendin. En ik doe zoveel mogelijk op de fiets of lopend.

Aangenaam leven

Natuurlijk is het ook soms wel lastig. Ik houd van zoetigheid. Of een stukje leverworst of een blokje kaas. En jam op mijn boterham of in de yoghurt, dat mis ik wel. Maar ik las vanochtend een tip van Rudolph. Dat je ook zelf jam kunt maken met chiazaad, dus dat ga ik proberen.

Uiteindelijk wil ik graag van mijn medicijnen af komen. Ik hoop dat het lukt. Ik ben zeventig en wil zo aangenaam mogelijk leven. Als dat met een pilletje is, dan is dat maar zo. Maar liever niet natuurlijk. En dit bevalt me goed, dus ik ga er lekker mee door.

Word (gratis) member voor meer ervaringsverhalen en recepten

Over FoodFirst Network

Als je goed eet, heb je meer energie. Als je meer energie hebt, heb je meer zin om te bewegen. Waardoor je beter slaapt. En wie goed uitgerust is, kan beter tegen stress. Op FoodFirstNetwork.nl vind je alles om je leefstijl te veranderen én vol te houden: lekkere recepten en begeleiding bij goed eten, slapen, bewegen en ontspannen. We werken met gepersonaliseerde profielen. Daar wordt iedereen beter van. Oók als je (tijdelijk) minder lekker in je vel zit of diabetes, een hoge bloeddruk of een allergie hebt.

Word nu member!

Ervaar zelf wat onze leefstijl voor jouw gezondheid kan doen. Leef smakelijk!

Schrijf je in