Probeer nu gratis uit!

Drie dingen die je moet weten om het hele jaar door voldoende vitamine D binnen te krijgen.

1. De zon is de belangrijkste leverancier van vitamine D

Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt, maak je aan onder invloed van zonlicht. In ons land is de zon alleen tussen april en oktober hiervoor sterk genoeg. Je maakt dan een voorraad aan voor het hele jaar.

Hiervoor is het nodig dat je in die periode iedere dag tussen 11 en 15 uur een kwartier tot een half uur buiten bent geweest. ’s Winters lukt dat niet. Ook niet als je achter glas gaat zitten. Als stelregel kun je aanhouden; als je verkleurt onder invloed van de zon, maakt je lichaam ook vitamine D aan. Maar dat betekent niet dat je zomaar zonder bescherming in de zon kan gaan zitten. Zorg dat je je altijd goed insmeert.

2. Vette vis bevat veel vitamine D

Alleen dierlijke producten bevatten vitamine D. De meeste heel weinig, maar er is één uitzondering: vette vis. Zalm, paling en makreel bijvoorbeeld. Geen wonder dat we er bij FoodFirst Network fan van zijn!

Overigens wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Maar omdat ze zo bewerkt zijn, kiezen we bij FoodFirst Network niet voor deze producten.

3. Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D

Daarom adviseert de Gezondheidsraad een aantal groepen mensen om extra vitamine D te slikken. Het hele jaar door. Het gaat om baby’s, kinderen, vrouwen die zwanger zijn, vrouwen boven de 50, mannen boven de 70 en mensen die niet voldoende buiten komen, hun huid bedekken of een donkere of getinte huid hebben.

Met medewerking van Suzan Tuinier, vitamine-expert.

Over FoodFirst Network

We zijn ambitieus. We willen jou vitaler maken. Of je nu af wilt vallen, gewoon gezonder wilt leven, diabetes, hoge bloeddruk of een allergie hebt; wij zijn er voor jou. Van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Bij ons leer je thuis, onderweg en op je werk gezonde en betere keuzes maken. Veel mensen die hun leefstijl om proberen te gooien vallen al snel terug in oude gewoontes. Vaak omdat het moeilijk is om het vol te houden. Wij gaan je helpen. FoodFirst Network maakt gezonder leven leuk, lekker en daardoor voor iedereen haalbaar. Voor gezonde en zieke mensen, maar ook voor wie gezonder wil worden.

FoodFirst Network is te vinden op FacebookInstagramTwitter, LinkedIn en Pinterest. We vinden het erg leuk als je ons daar volgt!

Word nu member!

Ervaar zelf wat onze leefstijl voor jouw gezondheid kan doen. Leef smakelijk!

Schrijf je in!