Welkom bij FoodFirst Network. Fijn dat je bij ons aanschuift! In deze handleiding leggen we je uit wat je op ons platform kan vinden over allergie en leefstijl. Ons doel is dat jij ondanks je allergie toch goed, volwaardig en vooral lekker blijft eten. We proberen daarbij allereerst te kijken naar wat je nog wél allemaal kan eten.

Bij FoodFirst Network geven we je informatie over leefstijl. Daarbij gaat het om voeding, beweging, slaap en ontspanning. Als je niet alles kan eten, vraagt het kennis, tijd en moeite om toch een volwaardig eetpatroon te ontwikkelen dat alle verschillende voedingsstoffen bevat. En net zo belangrijk: dat ook lekker is.

Bij een allergie of voedingsintolerantie kan je niet alles eten, maar er is ook veel wat je nog wel mag. Juist als je een allergie hebt moet je goed blijven variëren om de kans op andere allergieën te verkleinen. Wij helpen je om het maximale uit je voeding te halen. Het is misschien soms wat spannend om iets nieuws uit te proberen, maar als je dat voorzichtig en met kleine porties tegelijk doet, kan het je ook veel opleveren.

Om welke allergenen gaat het?

In de recepten die je van ons krijgt maken we onderscheid tussen drie groepen allergenen:

Gluten
Koemelk
En 10 veel voorkomende allergenen:

  1. rauwe en gedroogde tomaat, paprika, wortel en rode peper
  2. onbewerkte en gedroogde aardbei, abrikoos, appel, appelbes, braam, framboos, kers, kweepeer, mango, mispel, nectarine, peer, perzik, pruim, rozebottel, kakifruit en kiwi
  3. pinda
  4. koriander
  5. schaaldieren
  6. noten
  7. sesamzaad
  8. soja
  9. selderij
  10. ei

Recepten, tips en uitleg

Op FoodFirst Network vind je informatie, tips en recepten om je zo snel en goed mogelijk op weg te helpen naar een gezond, volwaardig voedingspatroon. Onze koks hebben samen met allergiedeskundigen recepten samengesteld. Je krijgt recepten voor ontbijt, lunch en diner. Ook voor als je een keer zin hebt in iets feestelijks.

Bij het aanmelden heb je aangegeven met welke allergie of voedselintolerantie wij rekening kunnen houden. De recepten die voor jou geschikt zijn, staan altijd bovenaan en hebben een groene streep. Gerechten met een oranje streep kun je wellicht ook eten als je iets weglaat of vervangt in het recept, met recepten met een rode lijn is het oppassen geblazen, die zijn niet geschikt voor jouw profiel. Let daar goed op.

Onze porties zijn genoeg voor een ‘gemiddelde eter. Het kan best zijn dat jij wat minder of juist meer nodig hebt. Luister goed naar je lichaam en pas de portiegrootte indien nodig aan.

Behalve recepten krijg je van ons ook veel achtergrondinformatie over allergie. Allergoloog Theo Roovers geeft in zijn video’s op het platform uitgebreid uitleg over allergieën en intoleranties. Allergie-diëtist Jessica van der Velde geeft antwoord op veelgestelde vragen.

Goed eten, kopen en koken

Naast recepten vertellen we je nog veel meer over voeding. Bijvoorbeeld wat onze uitgangspunten zijn als het om goede voeding gaat. Over wat die voeding voor je doet en hoe je de goede keuze maakt bij het boodschappen doen. Let wel op. Natuurlijk zijn wij uiterst zorgvuldig met het samenstellen van de ingrediëntenlijst voor de recepten, afgestemd op de allergie of intolerante. Maar we kunnen niet garanderen dat het product wat jij gebruikt volledig vrij is van allergenen. Blijf dus altijd zelf goed opletten en controleer of het voedingsmiddel voor jou geschikt is.

Meer dan voeding

Lekker leven gaat over meer dan voeding alleen. Ook beweging, slaap en ontspanning zijn van belang. Allemaal puzzelstukjes van een gezonde leefstijl waar wij je graag mee helpen. Start jij alleen met je voeding, of pak jij meteen ook de rest aan? Het kan allemaal!

Onze huisarts Tamara de Weijer legt hier uit hoe jij jouw eigen route kan kiezen en geeft antwoord op veel gestelde vragen over leefstijl en gezondheid.

Het gaat je lukken!

Waar je ook mee begint, gezonder leven is een kwestie van doen. En blijven doen. Volhouden dus. Lastig? Niet als je een plan hebt. Onze veranderexpert Reint Jan Renes helpt je hier graag bij. Samen met hem versterk je wat je al goed kunt, en wapen je je tegen lastige momenten. Reint Jan coacht je door iedere dip heen.

Heb je diabetes of wil je afvallen?

Op FoodFirst Network begeleiden we mensen die diabetes hebben of willen afvallen met dagmenu’s en medische informatie. Zo kunnen zij meer grip krijgen op hun diabetes of overgewicht. Op dit moment kunnen we in deze onderdelen nog niet volledig rekening houden met een allergie of voedselintolerantie. Je kan er zelf voor kiezen wat je zwaarder vindt wegen. Als je in je profiel voor diabetes of afvallen kiest, zal je zelf de allergiewaarschuwingen bij de recepten in de gaten moeten houden. Als je dat te risicovol vindt, dan raden we je aan om te kiezen voor een allergieprofiel.

Benieuwd naar de recepten? Ze staan al voor je klaar!

Leef smakelijk!

Het team van FoodFirst Network

Over FoodFirst Network

We zijn ambitieus. We willen jou vitaler maken. Of je nu af wilt vallen, gewoon gezonder wilt leven, diabetes, hoge bloeddruk of een allergie hebt; wij zijn er voor jou. Van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Bij ons leer je thuis, onderweg en op je werk gezonde en betere keuzes maken. Veel mensen die hun leefstijl om proberen te gooien vallen al snel terug in oude gewoontes. Vaak omdat het moeilijk is om het vol te houden. Wij gaan je helpen. FoodFirst Network maakt gezonder leven leuk, lekker en daardoor voor iedereen haalbaar. Voor gezonde en zieke mensen, maar ook voor wie gezonder wil worden.

Word nu member!

Ervaar zelf wat onze leefstijl voor jouw gezondheid kan doen. Leef smakelijk!

Schrijf je in!